Daarom meedoen!
Steeds meer gemeenten en woningcorporaties zoeken naar manieren om huurders te helpen met energie besparen. Naast technische maatregelen, zoals isolatie en zonnepanelen, draagt ook gedragsverandering hier aan bij. Dus lampen niet onnodig laten branden of de verwarming een graadje lager zetten.
Om mensen tot gedragsverandering aan te zetten blijkt de inzet van een energiedisplay - gekoppeld aan de slimme meter - succesvol. Hierop zie je direct hoeveel energie je gebruikt en wat het kost. Slimmer met je Energie helpt woningcorporaties en gemeenten snel op gang met het opzetten van een project om energiedisplays bij huurders thuis te plaatsen.
4x Slimmer met je Energie
- Door gebruik te maken van een bewezen effectief hulpmiddel, waarmee huurders controle krijgen over hun energieverbruik. Onderzoek laat zien dat de energiedisplay zichzelf in één of twee jaar terugverdient en dat gebruikers de energiedisplay graag (blijven) gebruiken. Zo kunnen huurders energie en geld besparen. Dat leidt tot meer betaalbare woonlasten.
- Door gebruik te maken van ervaringen uit eerder uitgevoerde projecten. Die zijn verwerkt in adviezen en hulpmiddelen die andere organisaties weer kunnen gebruiken bij hun project. Zo blijkt het handig de energiedisplays aan te bieden op een moment dat je toch al contact hebt met de huurders. Bijvoorbeeld over andere energiebesparende maatregelen. En bereik je ook huurders die zichzelf nooit zouden aanmelden voor een energiedisplay maar er wel blij mee zijn. Meer huishoudens kunnen dan meedoen. Ook blijft Slimmer met je Energie onderzoeken hoe de aanpak steeds effectiever kan worden.
- Door het draagvlak voor de energietransitie te vergroten. Huishoudens kunnen zelf bijdragen, doen mee en besparen geld in plaats van het uit te geven. Dat maakt nieuwsgierig naar andere manieren om energie en geld te besparen.
- Door twee vliegen in één klap te slaan. Naast de noodzakelijke beperking in energiekosten, is de aanpak een krachtig middel om CO2 te reduceren. 1 Miljoen huishoudens met een energiedisplay kunnen al 6% van de opgave voor de bebouwde omgeving leveren ten opzichte van de opgave van de beoogde 3,4 Mton reductie voor 2030.
Download de presentatie en de projectonderbouwing
De energiedisplay is een bewezen effectief middel om het energieverbruik van bewoners te verlagen. Lees daarvoor het onderzoek uit 2021 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Of bekijk de video hieronder met onderzoeker Kees Vringer. Meer onderzoeken vind je in onze Kennisbank.
Voordelen* van de energiedisplay
Makkelijk aan te sluiten. De energiedisplay kun je gemakkelijk aansluiten op de slimme meter van de huurder en werktonafhankelijk van iedere energieleverancier. Er is geen technisch geschoolde monteur nodig. Wel raden we aan de display te laten plaatsen door een energiecoach of medewerker van de eigen lokale organisatie. Zo weet je zeker dat de energiedisplay goed werkt.
Makkelijk in gebruik. De energiedisplay laat direct zien wat je verbruikt en wat het kost. Bijvoorbeeld bij het aanzetten van een apparaat of het douchen van zojuist. Uit praktijktesten blijkt dat mensen de energiedisplay goed begrijpen. Het hele gezin kijkt en bespaart mee.
Voorbereid op de toekomst. Met de energiedisplay kun je ook zien hoeveel je teruglevert aan het elektriciteitsnet met zonnepanelen. Er wordt gewerkt aan een versie die het warmteverbruik zichtbaar maakt bij aansluitingen op het warmtenet. Nieuwe leveranciers combineren de energiedisplay met een app, waarmee je tips op maat kunt krijgen.
*Deze voordelen gelden voor energiedisplays die voldoen aan de eisen van Slimmer met je Energie. Kijk voor meer informatie hierover de pagina energiedisplays.
Zij doen al mee
Hieronder een kaart van de deelnemende partijen.
Praktijkvoorbeelden
- Woningcorporatie Waterweg Wonen [Vlaardingen] - Alle 11.000 woningen in 2-3 jaar lopend naast CV-ketelonderhoud.
- Samenwerkingsverband GeWoon Groen [Regio Groningen] - 2300 displays aangeboden over 5 woningcorporaties: Acantus, Wierdenen Borgen, Groninger Huis, Lefier en Wold & Waard
- Woningcorporatie Lefier [Emmen & Groningen] - 650 geplaatst via woningverduurzaming & mensen met zorgen om energierekening en GFEDC label; vervolgens onderdeel geworden van Gewoon Groen om er gezamenlijk nog 2300 te plaatsen.
- Woningcorporatie Woonwaard [Alkmaar] - 500 geplaatst door installateur zonnepanelen. Nu 250 tijdens waterzijdig inregelen huizen.
- Stichting !WOON [Amsterdam] - Al ruim 250 geplaatst, en nu vast onderdeel bezoek energiecoach.
- Woonstichting Langedijk [Scharwoude] - 250 displays ingebed in prestatieafspraken.
- Woningcorporatie Parteon en Gemeente Zaanstad [Zaanstreek] - na pilot van 50 nog 200 displays die worden ingezet door de Fixbrigade.
- Energiebank Arnhem [Arnhem] - 200 energiedisplays ingekocht om als standaard uit te lenen tijdens energiecoachgesprekken.
- Gemeente Wageningen & Studentenhuisvester Idealis [Wageningen]: 150 geplaatst voor & door studenten met behulp van EnergieStudent.
- Gemeente Epe & corporatie Triada [Epe] - 160 geplaatst door energiecoaches.
- Gemeente Houten [Houten] - 100 geplaatst met energiecoaches van Inwonerinitiatief Energierijk Houten.
- Diverse gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties - In combinatie met energiecoaching minima tegen energie-armoede.