Xander Smit werkt aan een Internet of Energy (IoE) voor iedereen. Hij is secretaris van de Club van Wageningen, een verandernetwerk dat zich inzet voor een eerlijke, inclusieve en democratisch bestuurbare digitale energiemarkt. Tijdens de bijeenkomst deelde hij zijn visie op hoe de wereld eruit ziet na de energietransitie en zette het publiek aan tot nadenken. “Je kan de energietransitie wel in modellen zetten, maar eigenlijk is het een warboel.”

Een hot topic

Hoe houden we de energietransitie simpel? Wat zijn de gevaren? En wat gebeurt er als grote techbedrijven, zoals Google en Tesla, onze energie gaan regelen? Zes jaar geleden was de energietransitie nog geen onderwerp van gesprek, nu is dit een hot topic, aldus Smit. “Ik verwacht dat de energietransitie niet 20 maar 50 jaar duurt. Met pleister plakken gaan we er niet komen, we zullen het fundamenteel anders aan moeten pakken. We zijn met zijn allen stap voor stap in de praktijk aan het ontdekken hoe dat nieuwe systeem eruit ziet.”

“We zijn met zijn allen nu aan het ontdekken hoe de energietransitie vorm krijgt”

Het begint bij inzicht

De energietransitie gaat de grootste verandering in ons leven worden, zo stelt de Club van Wageningen in zijn introductievideo op de website. “Deze omslag levert ongemak en pijn op,” zegt Smit. “Daarom is het belangrijk na te denken over de wereld na de energietransitie om zo de voordelen ervan inzichtelijk te maken. Voor iedereen. Gelukkig zijn er al veel mooie initiatieven die laten zien hoe het slimmer en beter kan. Energieverbruik (en -opwek) inzichtelijk te maken met behulp van een energiedisplay is een mooie eerste stap naar geautomatiseerde aansturing van een huis of gebouw. Het begint bij inzicht”.

“We moeten het systeem anders inrichten”

Van centraal naar lokaal

Op dit moment wekken we de meeste energie nog centraal op in energiecentrales en halen we aardgas en aardolie in grote hoeveelheden door multinationals uit de grond om vervolgens over de hele wereld te verspreiden. Om hier verandering in te brengen, moeten we het systeem anders inrichten volgens Smit: In de toekomst zullen we, naast grootschalige oplossingen lokaal aan de bak moeten volgens Smit: “We moeten energie ook lokaal opwekken waarbij lokaal eigenaarschap een belangrijk onderdeel is. Digitalisering is noodzakelijk om dit te realiseren.”

“We moeten ons gedrag veranderen en lokale samenwerking bevorderen.”

Leren van voorlopers

Ook benadrukt Smit dat we al veel kunnen leren van de initiatieven van voorlopers in de energietransitie. “De voorlopers leren ons dat we ons gedrag moeten veranderen en dat lokale samenwerking nodig is om een energie-‘decentrale’ goed te laten werken. Lokale overheden kunnen hier een strategische rol in spelen door mensen proactief met elkaar te verbinden. Op Rijksniveau moet gekeken worden naar het aanpassen van wet- en regelgeving die beter aansluit op lokale samenwerking.”

Inspiratie

Wil je meer inspiratie opdoen over hoe we de ontwikkeling van een eerlijke, inclusieve en democratisch bestuurbare digitale energiemarkt? Kijk dan op de website van de Club van Wageningen.