Nieuw effectonderzoek inzet displays gestart
Dit voorjaar is het wetenschappelijk onderzoek gestart naar het effect van de inzet van energiedisplays door Stichting !Woon in Amsterdam en woningcorporatie Waterweg Wonen in Vlaardingen. De onderzoekers van de Universiteit van Tilburg en het Planbureau voor de Leefomgeving plannen dat

Nieuw effectonderzoek inzet displays gestart
Dit voorjaar is het wetenschappelijk onderzoek gestart naar het effect van de inzet van energiedisplays door Stichting !Woon in Amsterdam en woningcorporatie Waterweg Wonen in Vlaardingen. De onderzoekers van de Universiteit van Tilburg en het Planbureau voor de Leefomgeving plannen dat
Nieuw effectonderzoek inzet energiedisplays gestart
Dit voorjaar is het wetenschappelijk onderzoek gestartnaar het effect van de inzet van energiedisplays door Stichting !Woon in Amsterdam en woningcorporatie Waterweg Wonen in Vlaardingen. De onderzoekers van de Universiteit van Tilburg en het Planbureau voor de Leefomgeving plannen dat de onderzoeksresultaten voor het einde van 2025 naar buiten komen. De onderzoeken gaan hopelijk aanvullende inzichten geven op het eerdere onderzoekdat in 2021 is gepubliceerd, bijvoorbeeld over het langere termijn effect, het effect bij bewoners met energie-armoede en de toegevoegde waarde van de inzetvan een energiedisplay in combinatie met energiecoaching.
Aanpak van het onderzoek
Een belangrijke doelstelling van Slimmer met je Energie is het delen van kennis en ervaringen over de inzet van energiedisplays en de effectiviteit hiervan. Om de effecten ook wetenschappelijk te kunnen onderbouwen, hebben we steeds gekeken of er grotere implementatietrajectenwaren die hiervoor geschikt waren. De datasets van Stichting !Woon uit Amsterdam en woningcorporatie Waterwegwonen zijn hiervoor nu geschikt bevonden. Daarnaast was het ook van belang dat er ook toegang zou komen tot energieverbruiksdata van Nederlandse huishoudens. Deze zijn sinds kort vooronderzoek beschikbaar via het CBS. Intussen is deze toegang georganiseerd viade samenwerking met het Planbureau voor de Leefomgeving en de Universiteit van Tilburg. Deze toegang is belangrijk omdat dit de mogelijkheid geeft om op een beveiligde en geanonimiseerde manier analyses uit te voeren bij huishoudens die een energiedisplay hebben gekregen en die te vergelijken met verder vergelijkbare huishoudens die geen energiedisplay hebben gekregen (een controlegroep). Hierbij is het ook van belang dat dit om huishoudens gaat die vergelijkbare motivaties hebben en er vervolgens sprake is van een willekeurige toedeling in de onderzoeksgroep en de controlegroep. De onderzoekers zullen niet alleen de energieverbruiken van deze huishoudens analyseren. Zij zullen ookde bewoners door middel van een enquête bevragen naar hun ervaringen met de energiedisplay.
Wat wordt precies onderzocht
Waterweg Wonen heeft in de periode 2022-2023 een energiedisplay aangeboden aan al haar huurders. Uiteindelijk hebben meer dan 4.000 huishoudens een display geïnstalleerd gekregen. De huishoudens hoefden geen aanvraag te doen, maar kregen na een vooraankondiging vanzelf iemand aan de deur. Bij de installatie van de display heeft de bewoner een korte uitleg gekregen, maar geen uitgebreide energiecoaching. Een deel van de bewoners was niet geïnteresseerd in een display of was niet thuis. Een aanzienlijk deel vande bewoners was echter wel geïnteresseerd, maar bij hen lukte het om technische redenen niet een display te installeren. Het energieverbruik van deze laatste groep wordt in de analyse vergeleken met het verbruik van de huishoudens waar de display wel is geïnstalleerd.
Stichting !Woon heeft in 2022 binnen haar energiecoachproject ruim 900 adressen geselecteerd die in theorie geschikt werden geacht voor het plaatsen van een energiedisplay. Energiecoaches hadden een training ontvangen om een energiedisplay te plaatsen. Uiteindelijk zijn er circa 400 energiedisplays geïnstalleerd als onderdeel van het standaard energiecoachproject. Huishoudens kregen willekeurig een ‘display-coach’ of een ‘gewone coach’ toegewezen voor het huisbezoek. Van de huishoudens die als vanzelfsprekend onderdeel van het energiecoachtraject een display geplaatst kregen, wilde 95% de display graag houden. In de analyse wordt deze groep vergeleken met de groep die een ‘gewoon energiecoachgesprek’ heeft ontvangen.