Leren van elkaars ervaringen
Tijdens de bijeenkomst ‘Ervaringen met inzet van energiedisplays’ deelden organisaties hun ervaringen met en ideeën over de inzet van energiedisplays.
Leren van elkaars ervaringen
Tijdens de bijeenkomst ‘Ervaringen met inzet van energiedisplays’ deelden organisaties hun ervaringen met en ideeën over de inzet van energiedisplays.
Medewerkers van woningcorporaties en gemeenten, bestuursleden van huurdersorganisaties, energiecoaches en energiefixers, en leveranciers van energiedisplays: een diverse groep geïnteresseerden kwam begin maart naar Utrecht om meer te horen over de inzet van energiedisplays, kennis en ideeën uit te wisselen en geïnspireerd te raken door de verhalen van deelnemers van het project Slimmer met je Energie.
Medewerkers van woningcorporatie Parteon, gemeente Wageningen en woningcorporatie Zeeuwland gaven tijdens de bijeenkomst een presentatie van hun aanpak in de eerste fase van de inzet van energiedisplays bij huurders en hoe zij zijn overgegaan naar de opschalingsfase.
Samenwerking binnen de gemeente
Om de energiearmoede in regio Zaanstad tegen te gaan, begon Parteon begin vorig jaar met de inzet van 50 energiedisplays. Samen met Stichting !WOON leidden ze energiecoaches op om de displays te installeren. Na een succesvolle start, besloot de woningcorporatie begin dit jaar op te schalen naar 200 displays. Om aan de toenemende capaciteit te voldoen, is de corporatie een nieuwe samenwerking aangegaan met gemeente Zaanstad en Stichting FIXbrigade Nederland die hen net als Stichting !WOON ondersteunen met de aflevering en implementatie van de displays.
“Wij focussen ons op dit moment op het helpen van zoveel mogelijk mensen.”
Het publiek was benieuwd of de corporatie ook het effect van de displays op het energieverbruik en de energierekening meet. Dion Heinis van Parteon: “Op dit moment richten wij ons op het helpen van zoveel mogelijk mensen. Parteon vertrouwt daarbij op de bestaande onderzoeken en resultaten, waaronder die van het Planbureau voor de Leefomgeving.” Daarnaast laat de projectorganisatie van Slimmer met je Energie de komende tijd een aantal overkoepelende onderzoeken uitvoeren.
Voor studenten, door studenten
'Geen grip op de energierekening gaven de studenten in Wageningen aan toen de gemeente hun tijdens een bijeenkomst vroeg waar ze op het gebied van energie tegenaan lopen. Om hen hierbij te helpen startte gemeente Wageningen met de installatie van energiedisplays in de studentenhuizen van woningcorporatie Idealis. Voor de installatie en uitleg over de displays, werden studenten ingezet via EnergieStudent. Robert Smal gemeente Wageningen: “Het is mooi om te zien hoe de studenten als lokale ambassadeurs fungeren voor het project. De energiedisplays worden nu bij 90% van hun studentenhuizen met een slimme meter geïnstalleerd.”
"Met een energiedisplay heeft iedereen in huis zicht op het verbruik.”
Iemand uit het publiek vroeg zich af of een energiedisplay ook werkt bij een groot aantal bewoners in één huis. Robin Smale: “Studentenhuishoudens bestaan uit meerdere studenten, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het energieverbruik. Met een energiedisplay heeft iedereen in huis zicht op het verbruik. Een energiedisplay voegt echt iets toe boven een app die alleen zichtbaar is voor één persoon. We zien dat een energiedisplay in studentenhuizen leidt tot gezamenlijke afspraken. Je hebt in studentenhuizen echter wel te maken met een hoog verloop, dus het gesprek hierover moet steeds opnieuw gevoerd worden.”
Toegankelijk voor iedereen
Dat een energiedisplay iedereen in huis betrekt bij het energieverbruik, ziet ook Evelein Mesman van woningcorporatie Zeeuwland. “We zien dat zeker bij families de display goed werkt. Het hele gezin wordt betrokken, doordat het apparaatje in de woonkamer staat. Het is een gezamenlijk proces. Daarbij komt dat het energiedisplay wel veel functies heeft, maar dat je die niet hoeft in te stellen om het apparaat goed te laten werken. Zo maken we de display voor iedereen toegankelijk.”
“De ‘bijvangst’ die het project oplevert is ontzettend waardevol.”
Daarnaast vindt Mesman de ‘bijvangst’ een mooi onderdeel van het project. “Doordat je bij mensen achter de voordeur komt, zie je wat er nog meer aan de hand is, zoals problemen met schimmel, of slechte ventilatie, maar ook brandgevaarlijke aansluitconstructies die mensen zelf hebben aangelegd. We kunnen dan gelijk zorgen dat dat ook opgelost wordt.”
Kies de aanpak die bij je past
Opvallend is dat de drie organisaties heel verschillende aanpakken hebben. Mesman, Smale en Heinis geven aan dat het belangrijk is dat je een aanpak kiest die past bij de cultuur van je organisatie en je doelgroep. Daarbij is het van cruciaal belang om een visie op de toekomst te hebben.
“Een pilot is een goede manier om te testen hoe bewoners reageren op een energiedisplay en hoe je de uitrol organiseert. Maar wil je écht meter maken, dan is een visie gericht op de toekomst van essentieel belang. Hoe ga je de energiedisplays structureel in je beleid implementeren. Zonder visie en verankering van de aanpak in je organisatie, lukt dit niet,” concludeert projectleider Ernestine Elkenbracht, die sinds de start van Slimmer met je Energie zo’n zestig organisaties heeft begeleid.
“Probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden”
Meer ervaringen
De organisaties die al met energiedisplays werken, raden andere organisaties aan het wiel niet opnieuw uit te vinden en inspiratie te halen uit de verhalen van deelnemers. Meer inspiratie vind je op de webpagina ‘Ervaringen’. Meld je aan voor de nieuwsbrief om nieuwe ervaringsverhalen in je mailbox te ontvangen.
Wil je ook begeleiding van het projectbureau van Slimmer met je energie, neem dan contact met ons op.